Menestyjän etiikka

Sain kauppakamarilta kirjeen, jossa nuori toimitusjohtaja pilkkasi rumin sanoin pieniä hallituspuolueita ja oppositiota. Etsimättä mietti, miten vähän kaverilla onkaan elämänkokemusta ja miten väärin hän tehtävänsä kauppakamarissa ymmärtää ja miten törkeästi tiedotuskanavansa käyttää.

Ilmeisesti hän luulee, että yrittäjät ovat sitä, miten kauppakamarin toimielimet ovat.

Yrittäjänä en halua vastaanottaa tällaisia nulikkamaisia paasauksia, joissa ylistetään yhtä puoluetta.

Kun ihminen menestyy elämässä, hän kokee helposti, että menestyminen on hänen omaa ansiotaan. Että hän on ahkera, fiksu, sanansa pitävä, itseään kehittävä.  Tarkemmin sanoen, hän katsoo olevansa muita ahkerampi, fiksumpi, luotettavampi, sanalla sanoen kyvykkäämpi. Ja jos kerran näin on, hän on oikeutettu muita suurempiin tuloihin, suhteellisesti alempaan verotasoon ja muuhunkin maalliseen hyvään.

Kaukana ei ole ajatus, että menestyjän kannanotot ja mielipiteet ovat muita oikeampia. Osoittaahan nimenomaan menestys sen, että hän ymmärtää maailmaa ja sen tosiasioita paremmin kuin köyhät, kipeät tai saamattomat. Eli perinteisesti ”jokainen on oman onnensa seppä”. Joku saattaa myös kysyä: ”kumpi haluat olla, se joka saa yhteiskunnalta vai se joka antaa muille – s.o.  verojen kautta”. Ja edelleen: ”mitä väärää on menestyksessä”?

Tästä on uskonnollinen versiokin, joka ei ole aivan vieras suomalaisillekaan. Erityisesti USA:ssa on vahvana ajatustapa, että Jumala palkitsee jo maallisessa elämässä omiaan.

Muuan tähän yhteyteen kuuluva strategia on, että jos haluat menestyä, liity menestyjiin. Hakeudu tietyn puolueen nuorisotoimintaan, tietynlaisiin urheilupiireihin, jcc:hen. Tästä sitten seuraa sellaisia liikkeitä, että kun työläisperheen tytär käy kauppaopiston, hän oitis liittyy kykypuolueeseen. Tai alkiolaisen viljelijäperheen tytär unohtaa taustansa ja ryhtyy sen romanttisen citypuolueen kaupunginvaltuutetuksi.

Nämä ihmiset  - ja kaikki me -  olemme saaneet käydä ilmaiseksi koulut ja amkit ja yliopisto, äitimme ovat saaneet Arvo Ylpön kehittelemän äitiyspakkauksen, olemme saanet rokotukset ja hammashoidon, saaneet asua lämpimissä taloissa sekä saaneet ajaa turvallisia asfalttiteitä vailla sodan pelkoa.

Menestyjän pitäisi käsittää, ettei hänen menestyksensä ole oikeastaan koskaan hänen omaa ansiotaan. Taustalla ovat joko hänen vanhempansa, jotka ovat kieltäymyksin kannustaneet jälkipolvensa koulutielle. Tai taustalla ovat menestyjän varakkaat vanhemmat, joilta hän lapsena saa kultalusikan suuhun, sivistystä, tapoja niin, että tuloksena ei voi olla kuin menestyjä. Tai kolmanneksi se, että menestyjä menestyy sen takia, että Suomi on mahdollisuuksien tasa-arvon takaava tasavalta.

Menestyjä harvoin muistaa, mikä rooli sattumalla on elämässä. Monet asiat tulevat meille sattumalta, ilman osaa ansiotamme. Niin myös vastoinkäymiset.

Jos on olemassa erityinen menestyjän etiikka, siihen sisältyy samoja lauseita, joilla vanhat fennomaanit rakensivat Suomea. Muista, mistä olet lähtöisin, keiden lapsena olet maailmaan tullut. Älä samaistu toisiin menestyjiin, vaan koko kansaan. Pidä huolta siitä, että mahdollisuuksien tasa-arvo koskee kaikkia. Älä ylpeile menestykselläsi äläkä leuhki varallisuudellasi. Maksa hyvällä mielin veroja, koska siten ylläpidät yhteiskuntaa ja yhteiskuntarauhaa. Älä erehdy uskomaan, että mielipiteesi olisi muita parempi, vaikka saisitkin toisten menestyjien applodit.

Äläkä tee menestyksestä itsellesi uskontoa tai poliittista ohjelmaa.

                                                                    (Maaseudun Tulevaisuus 27.6.2014)