Pälkäneen vävynä...

Tapasin vaimoni Pälkäneen Nuijalla talvella 1981. Siitä alkoi kehkeytyä erityissuhde tähän sympaattiseen Aapiskukko-kuntaan, johon nyttemmin kuuluu Luopioinenkin.
-Ehkä vaaditte perusteluja ?
No, edellisestä seuraa mm. se, että Pälkäneellä asuu lempianoppini. Kutsun anoppia joskus näin, sillä hän on ainoa anoppi, jota minulla tähän asti on ollut. Muita anoppeja en ole toistaiseksi katsellut…
Vihkiminen tapahtui keväisessä Pälkäneen Rauniokirkossa 1983. Se oli viimeisiä vuosia, kun häätilaisuuksia sai avokirkon seinien sisällä järjestää. Hääjuhla oli – yllättäen – Nuijalla.
Olen siis ollut kiskomassa numerolappuja Lukko-hölkän juoksuadrenaliinia täynnä olleilta kuntoihmeiltä. Olen ollut mansikoita poimimassa sekä Niitty-Seppälässä että Suttisella. Olen juonut viiniä ja kuunnellut viinipolitiikkaa Rönvikissä. Olen ostanut perunaa Paijalta.
Olen soutanut Koskiin päin Selkäsaarille. Olen kiivennyt sekä Syrjänharjun vanhaan näkötorniin että uudempaan vesitorniin. Olen kuunnellut sorsien haukuntaa (nimenomaan haukuntaa) keväisellä Mallasvedellä. Olen soutanut Kostianvirtaa Pakanrannasta Pappilan valkamaan. Olen tutkiskellut Uutanankärjen lehdot, Punamultalukon, Myttäälän pihaa, Huntilan linnavuorta ja Kirpua. Olen ollut Ylisen isännän opastettavana Luikalan etusaaressa ja ihmetellyt Hitonlinnaa. Olen kulkenut Erikan kannella läpi Kyllönjoen.
Olen pyöräillyt Pälkäneveden ympäri.
Olen ollut tansseissa Salmentaan lavalla. Olen käynyt kesänäyttelyissä Mikkolan Navetalla. Olen ollut kokouksissa Keltaisella talolla. Kuunnellut molempia Toivareita ja vieraillut Rautajärven kylän liikekeskuksessa. Olen tankannut satoja litroja Aapiskukolla ja Kähärillä. Ostanut kirjoja Kankilanraitilta. Olen nuokkunut jouluaamuna Pälkäneen kirkossa.
Olen ollut julkistamassa appiukon ja kumppanien Laipanmaa –kirjaa Sappeen Huipulla. Puhunut pyydettynä puhujana Oksalan perinnepäivillä ja alustanut sen toisen Kääriäisen Sepon kokoamassa luentosarjassa. Käynyt katsomassa Tuonosen Mikon tapaa asua Luopioisten taajaman reunalla.
Olen väitellyt kohteliaasti Kittilän Urhon kanssa EU:sta.
Olen ihmetellyt Evinsalon salmen kalliopiirrosta Launiksen Mikan vieraana.
Luen joka ikinen viikko Sydän-Hämeen sanomia. Joka joulu Pälkäneen Joulua.
Olen rakentanut huussi+varasto -yhdistelmän joka muistuttaa kreikkalaista temppeliä. Sijainti: vaimon sukumökki Pälkäneellä.
Joten ehkäpä tuo otsikon tituleeraus on jollain tavalla oikein. Tunnen siis Pälkänettä kohtuullisesti. Joku sanoisi suorastaan hyvin. Jos tästä johtuu yhteiskunnallisia johtopäätöksiä, toivon, että muistat ne huhtikuun eduskuntavaaleissa.

JUHA KUISMA
kansanedustajaehdokas (kesk)